Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Τι πρέπει να ανακυκλώνουμε και τι όχι



Του Παναγιώτη Σεκέρκα, αναπληρωτή προέδρου της δημοτικής κοινότητας Ωραιοκάστρου

Σύμφωνα με τα στοιχεία του γραφείου Προγραμματισμού του Δήμου μας τα απορριμματοφόρα του Δήμου Ωραιοκάστρου από τις 1/1/17 έως και τις 31/10 2017 μετέφεραν 960 τόνους ανακυκλώσιμα υλικά από τα οποία οι 300 τόνοι είναι υπόλειμμα δηλαδή μη ανακυκλώσιμο υλικό. Το εν λόγω υπόλειμμα χρειάζεται να μεταφερθεί από το Κέντρο Διαλογής με ευθύνη του Δήμου στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, γεγονός που σημαίνει ότι δημιουργείται ένα νέο κόστος (καύσιμα, συντήρηση οχημάτων, υπερωριακή απασχόληση προσωπικού και άλλα).

Με αφορμή το γεγονός αυτό θα ήθελα να επισημάνω στους συνδημότες μας ότι στα ανακυκλώσιμα υλικά που πρέπει να εναποθέτουμε στους μπλε κάδους συμπεριλαμβάνονται οι συσκευασίες από χαρτόνι, χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο και πλαστικό. Τα μη ανακυκλώσιμα υλικά που πρέπει να εναποθέτουμε στους πράσινους κάδους όχι μόνο για τη διευκόλυνση των υπαλλήλων αλλά και για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι χαρτί κουζίνας, χαρτί υγείας, χαρτί από πίτσα και λερωμένες συσκευασίες, μικρά κομματάκια χαρτί, σπασμένα γυαλιά, αφρολέξ, φελιζόλ, cd, DVD, βιντεοκασέτες, πλαστικά έπιπλα, μαχαιροπήρουνα, καλαμάκια κ.α.

Όλοι μας θα πρέπει να θυμόμαστε να διαχωρίζουμε καθημερινά τα υλικά συσκευασίας από τα υπόλοιπα απορρίμματα, να αδειάζουμε εντελώς τις συσκευασίες από τα υπολείμματα και, αν χρειάζεται, να τις ξεπλένουμε και να διπλώνουμε τα χαρτοκιβώτια. Επίσης, δεν θα πρέπει να πετάμε στον κάδο τα υλικά συσκευασίας μέσα σε δεμένες σακούλες, αλλά να τα ρίχνουμε χύμα και να μην ξεχνάμε να κλείνουμε τους κάδους, για να προστατεύσουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά από τη βροχή.

Η ανακύκλωση θα πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητά μας συμβάλλοντας ο καθένας με τον τρόπο μας στην εξυγίανση του περιβάλλοντος.

Του Παναγιώτη Σεκέρκα, αναπληρωτή προέδρου της δημοτικής κοινότητας Ωραιοκάστρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.