Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Περιβαλλοντικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου: "Περπατώ και γνωρίζω: yedi kule - conquest" (10/12/2017)






"Περπατώ και γνωρίζω: yedi kule - conquest"


Ο Περιβαλλοντικός – Πολιτιστικός Σύλλογος  Ωραιοκάστρου, στα πλαίσια του προγράμματος «Περπατώ και γνωρίζω», διοργανώνει πεζοπορία με τίτλο "Περπατώ και γνωρίζω: yedi kule - conquest”, για την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017. Κάτοικοι του Επταπυργίου, διαχειριζόμενοι τον τίτλο του κατακτητή του yedi kule – conquest, μας παρουσιάζουν μέσα από τα δικά τους μάτια, την ιστορία της ακρόπολης της Θεσσαλονίκης. Η διαδρομή συνδέει 8 μνημεία, διέρχεται από Επταπύργιο, Μονή Βλατάδων, Όσιος Δαβίδ, Βυζαντινό Λουτρό, Άγιος Νικόλαος του Ορφανού, Ισλαχανέ, Κήποι του Πασά, Πύργος της Αλύσεως (Τριγωνίου) και καταλήγει πάλι πίσω στο Επταπύργιο.

Οι πεζοπορίες αυτές εκτός της άσκησης, έχουν τον χαρακτήρα της γνωριμίας της ιστορίας της κάθε περιοχής δηλ. «Περπατώ και γνωρίζω τον τόπο μου» αλλά και τον χαρακτήρα της επικοινωνίας - γνωριμίας μεταξύ των συμπολιτών μας δηλ. «Περπατώντας γνωρίζω τον συνάνθρωπο μου και θέματα γενικού ενδιαφέροντος».
Έτσι σε αυτήν την πεζοπορία θα συναντήσουμε μέλη της δραστήριας Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας “O ΣΦΕΝΔΑΜΟΣ” και του ΚΑΜΕ (κίνημα ανοίγματος μνημείων Ελλάδος), οι οποίοι θα μας δείξουν τα μνημεία της πάνω πόλης και περπατώντας μέσα από τα ιστορικά της σοκάκια και τα μνημεία σε μια ιστορική αναδρομή αιώνων, θα επιχειρήσουμε να βιώσουμε το κύλισμα των αιώνων και τα σημάδια του χρόνου. Εδώ εξελίσσεται, κάθε χρόνο, το International Monuments Festival στο οποίο εντάσσεται το Yedi kuleConquest (αγώνας δρόμου μνημείων), δρόμοι θεάτρου και δρόμοι μουσικής. Θεσσαλονίκη λοιπόν πρωτεύουσα της Μακεδονίας και νύφη του Θερμαϊκού με τα δύο κυρίαρχα στοιχεία της, το Λευκό Πύργο της και τα Κάστρα της. Σε αυτή τη δράση αναδεικνύουμε την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της πόλης και γνωρίζουμε το Επταπύργιο ή Γεντί Κουλέ, που είναι η Ακρόπολη της Θεσσαλονίκης.
Ο Σύλλογος αποτελεί μόνο τη βάση επικοινωνίας και συντονισμού των περιπάτων και παρέχει τις ενημερώσεις. Δεν εξαιρεί κανένα άνθρωπο οποιασδήποτε ηλικίας και προέλευσης και δεν δημιουργεί καμία απολύτως δέσμευση και υποχρέωση, πέρα της καλής διάθεσης για την ισότιμη συμμετοχή. Ο κάθε συμμετέχων έχει την απόλυτη ατομική και προσωπική ευθύνη της ασφάλειας του, ιδιαίτερα από διερχόμενα οχήματα. Ο σύλλογος είναι ανοικτός για κάθε νέα πρόταση προορισμού – αντικειμένου ενημέρωσης και θα εκτιμούσε ιδιαίτερα την οποιαδήποτε προσφορά – ιδέα – διάθεση ενημέρωσης από κάθε ενεργό πολίτη που θα ήθελε να μοιραστεί τις γνώσεις και εμπειρίες του.
H διαδρομή που θα ακολουθήσουμε είναι κυκλική μήκους 5,28 χλμ, είναι αυτή του yedi kule – conquest, φαίνεται στον παρακάτω χάρτη και ο χρόνος της πεζοπορίας μαζί με τις ενημερώσεις, γύρω στις 2,5 ώρες.
Το ραντεβού για όποιον επιθυμεί (μέλος ή όχι) είναι για την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 11:30, στο χώρο στάθμευσης μπροστά από το Επταπύργιο και φαίνεται στη φωτογραφία (πατήστε Ctrl + κλίκ). Οι περιπατητές θα κινηθούν με δικά τους μεταφορικά μέσα μέχρι το σημείο εκκίνησης. Για οικονομία κινήσεων και για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα μεταφορικού μέσου, στο χρονικό διάστημα από 10:45 μέχρι 11:00, Ι.Χ. αυτοκίνητα των μελών μας θα περάσουν από το Κονταξοπούλειο Κλειστό Γυμναστήριο Ωραιοκάστρου, ώστε να εξυπηρετηθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι.
Για όσους επιθυμούν, πριν το ραντεβού, πίνουμε παρέα τον καφέ μας στο ΚΑΦΕ ΑΙΘΡΙΟ (βρίσκεται μπροστά στο φρούριο του Επταπυργίου) και μετά το πέρας της δράσης γεύμα στη “Λαδόκολλα με θέα”. Δηλώσεις για το γεύμα θα γίνουν με την έναρξη της πεζοπορίας.
Καλούμε όλους εκείνους  που θέλουν να περπατήσουν αλλά και να επικοινωνήσουν – γνωρίσουν ένα ακόμη όμορφο τόπο της πατρίδας μας, να έρθουν να περπατήσουν μαζί μας…
Για οποιαδήποτε πληροφορία – θέμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.