Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Εκτός ατζέντας Eurogroup, αλλά ο Γκρούεζας... Γκρούεζας

Του Νίκου Φιλιππίδη απο το http://www.liberal.gr

Κι όμως δεν βιάζονται. Πως το είπε χτες ο υπουργός Υποδομών, «μετά τις 31 Μαρτίου και ανά μια εβδομάδα ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα παραδώσει στη κυκλοφορία όλους τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους που ολοκληρώνονται». Και γιατί να βιάζονται. Όλα αυτά που κορόιδευαν επί χρόνια τα κάνουν πράξη. Για να μην αδικούμε χαρακτήρες που εύκολα μας έρχονται στα χείλη. Ο Μαυρογυαλούρος στο τέλος της ταινίας «Υπάρχει και φιλότιμο» τα τίναξε όλα στον αέρα και έδιωξε εργολάβους, σφουγκοκωλάριους συνεργάτες και βέβαια τον «Γκρούεζα» αποχωρώντας από την πολιτική ως «ακατάλληλος προς βρώση» όπως είχε πει ο αείμνηστος Λάμπρος Κωσταντάρας.
Ποιες 20 Μαρτίου, 7 Απριλίου και άλλες ημερομηνίες. Τι κι αν οι τράπεζες έχουν σταματήσει να λειτουργούν. Μπροστά στο μεγαλείο να κόψεις την κορδέλα και να διαβάσεις «μερικά χειρόγραφα» (όπως έλεγε ο πρόεδρος του χωριού στην ταινία) για τις «τεράστιες επιτυχίες σου», τίποτα δεν έχει σημασία.

Στους θεσμούς έχουν πει από την περασμένη Πέμπτη ότι θα τρέξουν τα πράγματα ακόμα και εάν πριν την ψήφιση χρειαστεί να χάσουν μερικούς βουλευτές με στόχο την τήρηση του χρονοδιαγράμματος του Eurogroup της 20ηςΦεβρουαρίου, για κλείσιμο της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στις 7 Απριλίου και «παγκόσμια» συμφωνία στις 22 Μαΐου. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός φέρεται να διαβεβαίωσε επενδυτές με τους οποίους συνομίλησε, ότι αν χρειαστεί οι πιθανοί διαφωνούντες βουλευτές θα παραιτηθούν και θα αντικατασταθούν από άλλους πρόθυμους.
Οι ίδιοι δεν βιάζονται αλλά και οι άλλοι δεν τους πιστεύουν. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις ολλανδικές εκλογές το είπε ξεκάθαρα: «Δεν αναμένω η τρέχουσα αξιολόγηση να ολοκληρωθεί γρήγορα. Δεν νομίζω ότι οι θεσμοί θα την ολοκληρώσουν πριν την συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα τον Απρίλιο». Ο Ολλανδός πολιτικός «ζεστός» από τις εσωτερικές πολιτικές διεργασίες στην χώρα του, πέταξε και τη σπόντα του. Προσέξτε δεν είπε πουθενά για ελληνική κυβέρνηση που πρέπει να συμφωνήσει, αλλά για θεσμούς (δηλαδή υπηρεσιακοί παράγοντες) που πρέπει να κάνουν την δουλειά τους. Πουθενά πολιτική διαπραγμάτευση.
Η αναφορά του δεν είναι τυχαία. Ως πρόεδρος του Eurogroup γνωρίζει ότι το θέμα Ελλάδα συζητείται από ελάχιστα έως καθόλου στις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Οι υπουργοί μέλη του Eurogroup δεν θέλουν πλέον όχι να μιλούν αλλά ούτε να ακούνε για Ελλάδα. Επίσης πουθενά πολιτική διαπραγμάτευση.
Το τελευταίο «χουνέρι» που κάνουν οι Ευρωπαίοι στην κυβέρνηση Τσίπρα, είναι να συζητούν λίγο ή καθόλου το ελληνικό πρόγραμμα κατά την επίσημη συνεδρίαση. Στο τελευταίο «κρίσιμο» Eurogroup που συμφωνήθηκε όλο το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων, το ελληνικό θέμα δεν απασχόλησε πάνω από 10 λεπτά τους υπουργούς, οι οποίοι απλά ενημερώθηκαν για την καταρχήν συμφωνία που είχε κλειστεί στις συναντήσεις που διήρκεσαν από το πρωί μέχρι το μεσημέρι, στις συναντήσεις των «υπηρεσιακών». Με τους Βίζερ, Μπούτι, Κερέ, Τόμσεν, άντε και Ρέγκλινγκ διαπραγματεύεται. Δηλαδή με διορισμένους υπηρεσιακούς παράγοντες, άντε και με τον Μοσχοβισί από τους αιρετούς. Και πάλι πολιτική διαπραγμάτευση δεν προκύπτει.
Στη σημερινή συνεδρίαση όπου η κυβερνητική «διαπραγμάτευση» είναι 4ο θέμα άντε να βρουν 5-10 λεπτά για την περίπτωσή της... Ποιος νοιάζεται όμως...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.