Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Ωμός εκβιασμός με «κούρεμα» καταθέσεων!

Οι δανειστές πιέζουν για την παραχώρηση μεγάλου αριθμού «κόκκινων» δανείων σε funds-γύπες
Στυγνός εκβιασμός από τους δανειστές για τα «κόκκινα» δάνεια. Οι θεσμοί απειλούν την κυβέρνηση και τις τράπεζες με «κούρεμα» καταθέσεων, προκειμένου να επιταχύνουν τους πλειστηριασμούς ακινήτων και να εκχωρήσουν άμεσα μεγάλο αριθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων σε funds-γύπες. Με τον τρόπο αυτό, οι δανειστές επιχειρούν να τρομάξουν την κυβέρνηση και τις τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους θα ασκήσουν ασφυκτικές πιέσεις στους δανειολήπτες.

Ουσιαστικά, το κουαρτέτο των πιστωτών προσπαθεί να επιβάλει λογική κοινωνικού αυτοματισμού, ανάβοντας το φιτίλι του αλληλοσπαραγμού σε κυβέρνηση, πιστωτικά ιδρύματα, καταθέτες και οφειλέτες.
Οι θεσμοί σφίγγουν τη θηλιά στον λαιμό της χώρας, τονίζοντας ότι, αν δεν διευθετηθεί το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, θα απαιτηθεί νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία όμως θα γίνει αυτή τη φορά με βάση την κοινοτική οδηγία σχετικά με τη «θέσπιση πλαισίου για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων», η οποία βρίσκεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016. Η Ευρωπαϊκή Οδηγία προβλέπει, μεταξύ άλλων, το «κούρεμα» ανασφάλιστων καταθέσεων (άνω των 100.000 ευρώ), το αποκαλούμενο bail in, όπου μέτοχοι, ομολογιούχοι και καταθέτες θα κληθούν να «πληρώσουν» το κόστος μια νέας ανακεφαλαιοποίησης.
«Βαρίδι»
Τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία ξεπερνούν πλέον τα 108 δισ. ευρώ, θεωρούνται από τις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη και το Βερολίνο το μεγαλύτερο «βαρίδι» για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Βαρίδι, το οποίο, όμως, κρύβει ευκαιρίες για τους επιτήδειους των funds, που αποκτώντας «κόκκινα» δάνεια ελληνικών επιχειρήσεων επιδιώκουν να πάρουν στα χέρια τους τη διοίκησή τους.
Γι' αυτόν τον λόγο, και επειδή διαπιστώνουν ότι οι πλειστηριασμοί δεν προχωρούν και ότι η κυβέρνηση δεν υλοποιεί κομβικά μέτρα, όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και η νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών που θα εμπλακούν στις αναδιαρθρώσεις προβληματικών εταιριών, οι εκπρόσωποι των δανειστών ξεκαθάρισαν σε πρόσφατες επαφές με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι σε ενδεχόμενη νέα ανακεφαλαιοποίηση δεν θα επιτρέψουν να χρησιμοποιηθούν χρήματα από τα δάνεια που παίρνει η χώρα μας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), αν δεν έχει διευθετηθεί μέχρι τότε το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων.
____
ΔΝΤ: Μένει στο πρόγραμμα και φέρνει το Μνημόνιο 4
Διατεθειμένο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εφόσον όμως μειωθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018 και ακολουθήσει τέταρτο Μνημόνιο, το οποίο, σε αντάλλαγμα για τη σταδιακή ελάφρυνση του χρέους, θα προβλέπει νέα σκληρά μέτρα, όπως η μείωση του αφορολόγητου ορίου κάτω από τα 5.000 ευρώ και η περαιτέρω περικοπή συντάξεων.
Αυτό διεφάνη από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, ο οποίος εξέφρασε για πρώτη φορά μια σημαντική υποχώρηση του Ταμείου στο θέμα του χρέους. Ειδικότερα, ο κ. Ράις είπε ότι «η μείωση χρέους δεν χρειάζεται να γίνει προκαταβολικά», όπως ζητούσε μέχρι πρότινος το
Ταμείο, και πρόσθεσε ότι η ελάφρυνση «μπορεί να γίνει υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της στις μεταρρυθμίσεις».
Δηλαδή, έστρωσε το χαλί για τέταρτο Μνημόνιο, ικανοποιώντας τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και επιβεβαιώνοντας το προχθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «δημοκρατίας».
Ο κ. Ράις υποστήριξε ότι το Ταμείο δεν ζητάει περισσότερα μέτρα και περισσότερη λιτότητα, αλλά «ένα πρόγραμμα στο οποίο θα βγαίνουν οι αριθμοί».
Οπως είπε, με τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί έως τώρα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ. Συνεπώς, αν μειωθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα, αποφεύγονται (προσωρινά) τα πρόσθετα μέτρα.
Πηγή: Μ. Ροζάκος απο dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.