Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην "Αυγή" ο υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης, ο στόχος είναι να βγουν οι επίσημες προσκλήσεις για τα τέσσερα αυτά προγράμματα στις 20 Ιανουαρίου. «Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα» είπε ο ίδιος και συμπλήρωσε ότι «σε κάθε περίπτωση τα προγράμματα θα βγουν μέχρι το τέλος του μήνα».
Με βάση τα όσα είπε ο κ. Χαρίτσης οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους από το τέλος του Φεβρουαρίου και αφού πρώτα έχουν μελετήσει τις προκλήσεις (σ.σ.: θα δοθεί περιθώριο ενάμιση μήνα ώστε οι ενδιαφερόμενοι να ετοιμάσουν τις αιτήσεις τους), ενώ τα δικαιολογητικά θα κληθούν να τα υποβάλουν ηλεκτρονικά μετά την έγκριση της αίτησής τους.
Συνοπτικά τα τέσσερα προγράμματα για τα οποία αναμένεται να ανοίξει ο κύκλος υποβολής αιτήσεων είναι τα εξής:
Ενίσχυση Τουριστικών Επιχειρήσεων: Περί τις 600 με 700 υφιστάμενες επιχειρήσεις αναμένεται να ωφεληθούν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που είναι συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ (σ.σ.: θα προκηρυχθεί σε δύο κύκλους, ο πρώτος ύψους 20 εκατ. ευρώ και ο δεύτερος 30 εκατ. ευρώ).
Δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων: Στη δημιουργία πολύ μικρών και μικρών βιώσιμων επιχειρήσεων με έμφαση σε καινοτόμα σχέδια και στην ενίσχυση της απασχόλησης στοχεύει το συγκεκριμένο πρόγραμμα προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ που θα κατανεμηθεί σε δύο κύκλους (1ος κύκλος 2015: 40% και 2ος κύκλος 2016: 60%), οι επενδυτικές προτάσεις που θα υποβληθούν θα έχουν επιχορηγούμενο προϋπολογισμό έως 60.000 ευρώ και το ποσοστό ενίσχυσης ορίζεται στο 100%. Η συγκεκριμένη δράση στοχεύει στην ενίσχυση έως και 2.500 νέων επιχειρήσεων και στη δημιουργία 4.500 νέων θέσεων εργασίας.
Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων: Προϋπολογισμό από 15.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ μπορούν να έχουν οι επενδυτικές προτάσεις που θα ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα. Στόχος είναι να ενισχυθούν 1.600 έως 1.800 επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν 1.500 νέες θέσεις εργασίας, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι ύψους 130 εκατ. ευρώ.
Ενίσχυση πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Στο 100% ορίζεται το ποσοστό της ενίσχυσης που θα λάβουν για την έναρξη / υποστήριξη της άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας όσοι πτυχιούχοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ο προϋπολογισμός δημόσιας δαπάνης της συγκεκριμένης δράσης ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ και θα κατανεμηθεί σε δύο κύκλους (1ος κύκλος 2015: 35% και 2ος κύκλος 2016: 65% του προϋπολογισμού της δράσης), ενώ ο στόχος είναι η ενίσχυση 2.200 πτυχιούχων και η δημιουργία 500 νέων θέσεων εργασίας.
 Ικανοποίηση Γ. Σταθάκη για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ
Εν τω μεταξύ ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας την Παρασκευή σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αποκορώνου, απέδωσε το επιτυχές «κλείσιμο» του ΕΣΠΑ από την Ελλάδα στη συλλογική προσπάθεια που κατέβαλαν η κυβέρνηση, οι Περιφέρειες, οι δήμοι και οι φορείς.
Ο υπουργός χαρακτήρισε την περίοδο που πέρασε πολύ δύσκολη και κρίσιμη επισημαίνοντας ότι «μετά από τεράστια προσπάθεια κλείσαμε επιτυχώς το πρόγραμμα. Η Ελλάδα αναδείχθηκε πρώτη χώρα στην Ευρώπη στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ». Αναφερόμενος στη νέα προγραμματική περίοδο σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «τώρα με μεγαλύτερη άνεση χρόνου μπορούμε να σχεδιάσουμε το υπόλοιπο πρόγραμμα υποδομών και άλλων δράσεων» τονίζοντας ότι αυτό θα γίνει με βάση και τις προτάσεις που θα καταθέσουν Περιφέρειες, δήμοι και φορείς.
Σημειώνεται πως το βασικό αίτημα που τέθηκε από τη δημοτική αρχή και για το οποίο υπήρξε θετική ανταπόκριση από τον κ. Σταθάκη ήταν η αναβάθμιση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης στο τμήμα του Δήμου Αποκορώνου και η συμπληρωματική χρηματοδότηση για τη μελέτη που αφορά την οδική ασφάλεια στο τμήμα Γεωργιούπολη - Πέτρες.
Α. ΓΚΙΤΣΗ
Πηγή: avgi.gr