Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Ευχές, Τεχνικό Πρόγραμμα & Προϋπολογισμός 2016 και τα «απόνερα». Άρθρο του Ανέστη Πολυχρονίδη

Φίλες και Φίλοι,
Εύχομαι στις οικογένειες σας υγεία, δύναμη, ευτυχία και δημιουργία για το Νέο Έτος.
Στις δύσκολες στιγμές που περνάμε όλοι μας θα πρέπει να αφήσουμε το «εγώ» και να δώσουμε αξία στο «εμείς». Να μην ξεχνάμε τον συνάνθρωπο μας και να στηρίζουμε όλες τις ενέργειες που έχουν ως στόχο την ενίσχυση του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης υπέρ των αδύναμων καθώς και την σύσφιξη του κοινωνικού ιστού του Δήμου μας, της Πατρίδας μας και όχι μόνον. Ας μην ξεχνάμε ότι η εξαθλίωση, η φτώχια και η δυστυχία δεν έχουν ούτε πατρίδα ούτε χρώμα.


Φίλες και Φίλοι,

Εύχομαι στον Εμπορικό Σύλλογο να επαναλάβει τον πολύ όμορφο στολισμό των δρόμων. Επίσης εύχομαι να γίνει αποδεκτή η ένσταση μας κατά της αυθαίρετης επιβολής του χαρατσιού και της έμμεσης αύξησης κατά 33% των δημοτικών τελών. Είμαστε σίγουροι ότι ο αγώνας μας θα δικαιωθεί και το άδικο τέλος δεν θα επιβληθεί. Στους εργαζόμενους του Δήμου μας εύχομαι να είναι η τελευταία φορά που μένουν απλήρωτοι, στους δε διοικούντες, εύχομαι πολιτικό πολιτισμό, διαφάνεια, εργατικότητα, σεβασμό της διαφορετικής άποψης και θα ήθελα επ΄ευκαιρία της συζήτησης που έγινε στις 28.12.2015 στο Δημοτικό Συμβούλιο για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του 2016, να καταθέσω τους προβληματισμούς μου για την πορεία του Δήμου μας.

Στην αντίστοιχη συζήτηση πέρσι καταθέσαμε τις προτάσεις μας για την αναγκαιότητα νέων μελετών και σύνταξη φακέλων για νέα έργα π.χ.:

-Για την μείωση του ενεργειακού κόστους θέρμανσης / ψύξης όλων των δημοτικών κτηρίων, καθώς και του οδοφωτισμού
-Για έναν Πολυχώρο Πολιτισμού στο Ωραιόκαστρο
-Για κυκλικό κόμβο στο Βερόπουλο, οικισμοί Νεόκαστρο-Αγ. Γεώργιος
-Για την κατασκευή νέων και ανακατασκευή υπαρχόντων σχαρών διευθέτησης ομβρίων στις Δ.Ε. Μυγδονίας, Καλλιθέας και Ωραιοκάστρου (περιμετρικά του Δημαρχείου, οδός Γαβρά, Βεροίας, τεχνικό στο ρέμμα Φιλελλήνων κ.α)
-Για την μελέτη ασφαλτόστρωσης του ορεινού δρόμου σύνδεσης της επαρχιακής οδού Ωραιοκάστρου-Μελισσοχωρίου με τους οικισμούς Μεσαίου, Μονολόφου και Ν.Φιλαδέλφειας για την μείωση στο 1/3 του χρόνου πρόσβασης από και προς το κέντρο και με μεγαλύτερη ασφάλεια

Φίλες και Φίλοι,

Καμία από τις ανωτέρω ουσιαστικές προτάσεις δεν συμπεριλήφθηκε στο φετινό Τεχνικό Πρόγραμμα και η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό ανέδειξε για ακόμη μία φορά την προχειρότητα των διοικούντων.
Οι αποφάσεις για την σύνταξη του πάρθηκαν ετεροχρονισμένα, το κονδύλι για το πετρέλαιο κίνησης των οχημάτων του Δήμου δεν επαρκεί, η συνεδρίαση έπρεπε να διακοπεί για να ισοσκελισθεί ο προϋπολογισμός...

Μετά από αυτές τις βασικές αδυναμίες σύνταξης ενός προϋπολογισμού, φαντάζουν ουτοπικές οι παρατηρήσεις μας για έλλειψη οράματος και λήψης μέτρων π.χ. για τον περιορισμό των εξόδων μέσω μείωσης του ενεργειακού κόστους θέρμανσης (το προβλεπόμενο κονδύλι για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων είναι μηδέν) και η μη ψήφιση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού αναμενόμενη.

Όσον αφορά τις δικαιολογίες της διοίκησης που από την «καμμένη γη» που μιλούσε πέρσι, φέτος μιλάει για «απόνερα» της προηγούμενης διοίκησης, εμείς λοιπόν τους πληροφορούμε ότι μέσα σε 3 ½ χρόνια πρωτόγνωρης οικονομικής και διοικητικής δυσπραγίας τα «απόνερα μας» έφεραν στον Δήμο Ωραιοκάστρου:

- 2,5 εκ. Ευρώ για έργα ανάπλασης στο Ωραιόκαστρο (νέο γήπεδο ποδοσφαίρου, ευθεία στίβου, περιβάλλον χώρος Κονταξοπουλείου, παιδική πίστα Mountainbike, πάρκα Παιδόπολης, Πέτρου κ Παύλου κ.α...)
- 2,1 εκατ. Ευρώ για έργα αποχέτευσης σε Παλαιόκαστρο, Ωραιόκαστρο, Γαλήνη και στον οικισμό Αγ.Γεώργιος (περιοχές Ελληνοποντίων). 
- 400 χιλιάδες Ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση Κοταξοπουλείου (ναι, αυτήν που παρουσιάζει με δελτίο τύπου ως δικό της έργο)
- 3 εκατ. Ευρώ για την κατασκευή του 2ου Δημοτικού Παλαιοκάστρου
- 1,3 εκατ. Ευρώ για τον νέο δρόμο Νεοχωρούδας-Πενταλόφου
- 150 χιλ Ευρώ για την κατασκευή της γέφυρας Πενταλόφου-Νεοχωρούδας
- 6,3 εκατ. Ευρώ για το αποχετευτικό Καλλιθέας
- 4 εκατ. Ευρώ από το Interreg για το αποχετευτικό Μυγδονίας (2,5 εκατ. Ευρώ τα εισέπραξε ήδη η σημερινή διοίκηση και το υπόλοιπο 1,5 εκατ. Ευρώ θα το εισπράξει τον Μάρτιο)...

... και πολλά άλλα που λόγω χώρου δεν μπορούν να αναφερθούν.

Τα συμπεράσματα δικά σας!

Καλή χρονιά και καλή Φώτιση σε όλους μας!


Με εκτίμηση,

Ανέστης Πολυχρονίδης

Δημοτικός Σύμβουλος

π. Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.