Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Η δημοτική αρχή Ωραιοκάστρου ζητά ενημέρωση για την οζώδη δερματίτιδα από την αρμόδια υπηρεσία

Με έγγραφό του που απέστειλε προς την Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης ζητά σχετική ενημέρωση αναφορικά με το θέμα που έχει προκύψει στην περιοχή του Έβρου με την ασθένεια «οζώδης δερματίτιδα» στα ζώα.


Μετά την παρουσία κλιμακίου της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον Πεντάλοφο με θέμα τα μέτρα πρόληψης, ο κ. Γαβότσης ζητά από την αρμόδια υπηρεσία να τον ενημερώσει για τις ενέργειες που θα πρέπει να προχωρήσει προληπτικά ο δήμος Ωραιοκάστρου για το ανωτέρω θέμα στις περιοχές του διευρυμένου δήμου.  

Εν τω μεταξύ ανακοίνωση για την ιογενή νόσο των βοοειδών οζώδη δερματίτιδα εξέδωσε το Τμήμα Υγείας Ζώων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η συγκεκριμένη νόσος, που εμφανίστηκε στην Ελλάδα τον προηγούμενο Αύγουστο στον Έβρο, προερχόμενη από την Τουρκία, απειλεί την κτηνοτροφία, δε μεταδίδεται όμως στον άνθρωπο, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση. 

Για την αντιμετώπιση της οζώδους δερματίτιδας έχει τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της υπηρεσίας έχει ως εξής:

Η Οζώδης Δερματίτιδα είναι ιογενής νόσος των βοοειδών (συμπεριλαμβανομένων των ειδών βουβαλιών, βίσωνα, κ.τ.λ.), υποχρεωτικής δηλώσεως. Ο υπεύθυνος ιός ανήκει στην οικογένεια των ιών της ευλογιάς (Poxviridae), όπως του προβάτου. Η νόσος πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα μας τον Αύγουστο του 2015, σε εκτροφές αγελαίων βοοειδών με έδρα στο Δέλτα του Έβρου, προερχόμενη από την Τουρκία. Η αρμόδια Επιτροπή της Ε.Ε., παρακολουθώντας την εξέλιξη, θεσπίζει με Εκτελεστικές Αποφάσεις προστατευτικά μέτρα ελέγχου της νόσου για την αποτροπή της μετάδοσης της στην υπόλοιπη Ελλάδα και Ευρώπη (1η στις 26.08.2015, 2η, ισχύουσα, στις 07.09.2015 αριθ. 2015/1500).

Η νόσος μεταδίδεται κυρίως με διάφορα είδη μύγας, τσιμπούρια, κουνούπια και σε μικρότερο βαθμό με άμεση επαφή, την τροφή ή το νερό και είναι η αιτία σοβαρότατων οικονομικών ζημιών στον τομέα της βοοτροφίας. Η διακίνηση ζώντων βοοειδών, σπέρματος και δερμάτων από μολυσμένα βοοειδή ενέχει τους υψηλότερους κινδύνους μετάδοσής της. Η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Τα συμπτώματα στα ζώα περιλαμβάνουν: υψηλό πυρετό, ρινίτιδα και επιπεφυκίτιδα με έντονο ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα, υπερβολική σιελόρροια, αλλοιώσεις στους βλεννογόνους του στόματος, της μύτης και των ματιών που εξελκώνονται γρήγορα, εμφάνιση και σταδιακή αύξηση επώδυνων, σκληρών οζιδίων (έως 5 εκ.) κυρίως σε κεφαλή, αυχένα, μαστό και περίνεο, που στην αρχή γίνονται αντιληπτά έπειτα από ψηλάφηση, δημιουργία ελκών στις δερματικές αλλοιώσεις 1-2 εβδομάδων, διόγκωση λεμφαδένων, οιδήματα (πρηξίματα) στα πόδια και αδυναμία βάδισης, οίδημα στην λαμυρίδα (προγούλι), πνευμονία, μαστίτιδα, ορχίτιδα, τύφλωση.

Οι άμεσες και έμμεσες απώλειες περιλαμβάνουν: απότομη πτώση της παραγωγής γάλακτος, απώλεια βάρους του σώματος, αποβολές, υπογονιμότητα στα θηλυκά ζώα, προσωρινή ή μόνιμη στειρότητα στους ταύρους, απώλειες χρηματοοικονομικών αποδόσεων λόγω της απαγόρευσης διακίνησης - εμπορίας ή εξαγωγής των ζώων και των προϊόντων ή υποπροϊόντων τους, υψηλές δαπάνες για τον εμβολιασμό των ζώων.

Για την αντιμετώπιση της νόσου εφαρμόζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης (Υ.Α. 258933/ 05.08.2008 - ΦΕΚ 1662 Β΄, 2008) που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει καθορισμό ζώνης προστασίας και επίβλεψης, απολυμάνσεις, χρήση εντομοαπωθητικών κι εντομοκτόνων, εξέταση δειγμάτων στο αρμόδιο Εργαστήριο του ΥΠ.Π.Α.Π.& ΕΝ. (Αθήνα), με υψηλής δαπάνης εργαστηριακές εξετάσεις και η εκάστοτε ισχύουσα Εκτελεστική Απόφαση της Ε.Ε. ή εγκύκλιος του ΥΠ.Π.Α.Π.& ΕΝ.. 

Μεταξύ των μέτρων που έχει λάβει το Τμήμα Κτην/κής Π.Ε. Έβρου περιλαμβάνεται η απαγόρευση εξόδου «μη εδώδιμων προϊόντων» βοοειδών, «καθώς και ειδών χορτονομής που η συγκομιδή της θα γίνει μετά τις 20-8-2015».

Στόχος της πολιτείας για την προστασία της βοοτροφίας και των τομέων μεταποίησης ζωικών προϊόντων (γάλα, κρέας) ή επεξεργασίας υποπροϊόντων (π.χ. δέρματα) είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη διάγνωση της νόσου και η καθολική θανάτωση των ζώων των πρώτων εστιών, με σκοπό να αποτραπεί περαιτέρω εξάπλωση του νοσήματος στο εσωτερικό της χώρας. 

Ως εκ τούτου, επιβάλλεται η άμεση ενημέρωση των αρμόδιων κτηνιατρικών αρχών της Π.Κ.Μ. (Κτηνιατρικά Κέντρα ή Αγροτικά Κτηνιατρεία, Τμήματα Κτηνιατρικής Π.Ε., Τμήμα Υγείας Ζώων της Δ/νσης Κτην/κής: τηλέφωνα επικοινωνίας gr - κατάλογος υπηρεσιών) εκ μέρους κτηνοτρόφων, μεταφορέων και εμπόρων ζώντων ζώων, καθώς και ιδιωτών κτηνιάτρων, για την περίπτωση ύποπτων συμπτωμάτων των ζώων ευθύνης τους, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις αυτών που καθορίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία. Εφιστάται ιδιαίτερη προσοχή, διότι στην περίπτωση διασποράς της νόσου, σύμφωνα με το Ν. 4235/2014 (ΦΕΚ Α΄ 32/11.02.2014), προβλέπονται διοικητικές (πρόστιμα) και ποινικές κυρώσεις. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μη δήλωση νοσήματος υποχρεωτικής δήλωσης επισύρει πρόστιμο 5.000,00–60.000,00 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.