Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Οι 10 λόγοι που δεν πρέπει να μπουν οι ανεμογεννήτριες στο δάσος του Ωραιοκάστρου

Άρθρο του  Γιώργου Παπακωνσταντίνου, δημοτικού συμβούλου Ωραιοκάστρου και επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Δημιουργίας- Νέα Πρόταση»

Τη Δευτέρα 22/6/2015 συνεδρίασε ως όργανο για πρώτη φορά και με μεγάλη καθυστέρηση από την παρούσα διοίκηση η επιτροπή διαβούλευσης του Δήμου μας. Βάσει του κώδικα η επιτροπή υποχρεούται να συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά το τρίμηνο, κάτι το οποίο με ευθύνη της διοίκησης δε γινόταν. Ξαφνικά και σε ρόλο guest star εμφανίζεται μία εταιρία η οποία κατά δήλωση της έχει δεσμεύσει τις εκτάσεις του ορεινού όγκου του Δήμου μας για την κατασκευή και εγκατάσταση ανεμογεννητριών! Το θέμα της παρουσίασης αυτής δεν υπήρχε μέσα στα θέματα συζήτησης, αλλά κατά την προσφιλή τακτική του δημάρχου μας όταν έχει να περάσει κάτι δυσάρεστο το βάζει στα έκτακτα τα οποία κοινοποιούνται κατά την έναρξη της συνεδρίασης. Έτσι με αυτό τον τρόπο αποκλείονται όσοι θα ήθελαν να παρευρεθούν και διαφωνούν αφού δεν έχουν ενημερωθεί, αλλά ταυτόχρονα επιτυγχάνεται και το στοιχείο του αιφνιδιασμού σε όσους παρευρίσκονται μιας και αγνοούν την ύπαρξη του συγκεκριμένου θέματος και δεν είναι προετοιμασμένοι κατάλληλα να το αντικρούσουν. Ο ίδιος ο δήμαρχος τοποθέτησε τον εαυτό του σε αυτούς που αγνοούν το θέμα και το ακούν για πρώτη φορά λες και δεν είναι δήμαρχος και ούτε καν προϊστάμενος όλων των υπηρεσιών του Δήμου που έχουν προσκομίσει πλήθος εγγράφων κατά το παρελθόν στην εν λόγω εταιρία για να δεσμεύσει το δάσος μας στις ανεμογεννήτριες.

Από την εν λόγω εταιρία μάθαμε ότι έχει δεσμευτεί ο ορεινός όγκος του δήμου μας έως και πάνω από τα κεφάλια μας, (θέση Ψηλή Κορυφή) για την τοποθέτηση μεγάλων ανεμογεννητριών πολλών Μεγαβάτ. Είναι η πρώτη φορά που επιλέχθηκε ορεινός όγκος μέσα σε οικιστική ζώνη τόσο κοντά σε σπίτια και σε οικιστική έκταση μεγάλης αξίας (τα σπίτια και εκτάσεις αυτές βέβαια θα χάσουν σημαντικό μέρος της αξίας τους), σε περιοχή με χαμηλό αιολικό δυναμικό (χαμηλότερο από τον ορεινό όγκο του Χορτιάτη και του Σέιχ Σου), σε απόσταση 400 μέτρων από τις κατοικημένες περιοχές και την επέκταση του σχεδίου πόλης του Ωραιοκάστρου και των οικισμών Νεοχωρούδας, Πενταλόφου και Μελισσοχωρίου, και μόλις 7 χιλιόμετρα από την πλατεία Αριστοτέλους και το κέντρο της Θεσσαλονίκης!
Την πόρτα για τη διενέργεια τέτοιων μελετών και την έκδοση αδειών εγκατάστασης ανεμογεννητριών την άνοιξε διάπλατα ο πρώην δήμαρχος Ωραιοκάστρου Δημήτρης Σαραμάντος από την εποχή που ήταν δήμαρχος Καλλιθέας. Εμφάνιζε ακόμα και στα προεκλογικά προγράμματα του ως εξαγγελίες τη δημιουργία αιολικών πάρκων μέσα στον ορεινό όγκο, προσκαλώντας με αυτό τον τρόπο όλες τις εταιρίες και τους ενδιαφερόμενους να βανδαλίσουν το δάσος που δημιούργησαν οι παππούδες μας και που εμείς πρέπει να παραδώσουμε στα παιδιά μας. Έτσι, εσκεμμένα χωρίς να ενημερωθούν οι πολίτες δόθηκαν οι πρώτες δύο άδειες εγκατάστασης στον Πεντάλοφο οι οποίες άνοιξαν την όρεξη και σε άλλες εταιρίες να έρθουν για να δεσμεύσουν και άλλες εκτάσεις.
Τη σκυτάλη από τον πρώην δήμαρχο Δημήτρη Σαραμάντο πήρε ο νυν Αστέριος Γαβότσης και αφού δεν έκανε τίποτα ένα χρόνο τώρα για να αναστείλει τις άδειες εγκατάστασης, η τεχνική υπηρεσία του Δήμου επί των ημερών του συνεργάστηκε αγαστά με την εταιρία που ζήτησε επίσημα με έγγραφο τις χρήσεις γης για το δασόκτημα Ωραιοκάστρου και η οποία προχώρησε στην έκδοση νέας άδειας εγκατάστασης! Με τη βοήθεια του Θεού από λάθος της συγκεκριμένης εταιρίας ή από δόλο που αποκαλύφθηκε, ανακλήθηκε η συγκεκριμένη άδεια εγκατάστασης γιατί συμπεριελάμβανε και δημοτικές εκτάσεις (είναι οι περιοχές που βρίσκονται πάνω από τα σπίτια του Ωραιοκάστρου και την επέκταση του νέου σχεδίου πόλης). Ο νυν δήμαρχος Αστέριος Γαβότσης αντί να αποθαρρύνει τη συγκεκριμένη εταιρία να συνεχίσει, την εμφανίζει αιφνιδιαστικά στην επιτροπή διαβούλευσης για να ζητήσει με θράσος την παραχώρηση των δημοτικών δασικών εκτάσεων στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Σε ερώτηση δε δημοσιογράφου για το ποια είναι η θέση του απάντησε ότι δεν έχει άποψη αλλά θα διαμορφώσει στο μέλλον!
Πέρα από τις προθέσεις αυτών που άσκησαν ή ασκούν διοίκηση στο δήμο μας, οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν τις επιπτώσεις των ανεμογεννητριών στους ίδιους, στις περιουσίες τους και στην ποιότητα ζωής τους. Είναι όλα αυτά τα οποία κρύβουν αυτοί οι οποίοι προσπαθούν μέσα από το μυστικισμό, την άγνοια, το ρομαντισμό, την οικολογία και την καλή διάθεση των πολιτών να εξυπηρετήσουν τα δικά τους τεράστια οικονομικά συμφέροντα σε βάρος τόσο της δημόσιας περιουσίας, όσο και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών που με τόσο κόπο και θυσίες έχει δημιουργηθεί. Πιο αναλυτικά οι επιπτώσεις από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν για τη ευπρόσδεκτη στάση του πρώην και του νυν δημάρχου, όσο και για την επιλογή της έκτασης του δάσους και του ορεινού όγκου μας είναι τα ακόλουθα:
  1. Οι οικονομικές επιπτώσεις από τη μείωση στην ακίνητη περιουσία των πολιτών μετά την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών θα είναι τρομακτική. Το Ωραιόκαστρο θα καταστεί από αστικό προάστιο υψηλής αξίας σε βιομηχανική περιοχή η οποία στο μέλλον θα προσελκύει και άλλες τέτοιες βιομηχανικές δραστηριότητες. Έτσι, όλοι οι συμπολίτες μας που αγόρασαν ακριβά σπίτι ή γη στο Ωραιόκαστρο προσδοκώντας την καλύτερη διαβίωση τους σε ένα ακριβό και όμορφο προάστιο, θα πρέπει να αποδεχθούν τη νέα πραγματικότητα αξιών η οποία θα είναι τουλάχιστον 70% χαμηλότερη. Άλλωστε ποιος θα ήθελε να αγοράσει σπίτι ή γη σε ένα μέρος που υπάρχουν ανεμογεννήτριες από πάνω του και μπορεί χωρίς προγραμματισμό να αναπτύσσεται οποιαδήποτε βιομηχανική δραστηριότητα στο μέλλον, όταν θα μπορεί να επιλέξει μία άλλη περιοχή, όπως η Θέρμη, το Ρετζίκι, το Ασβεστοχώρι, κ.ά.;
  2. Αυτή η εξέλιξη θα επιφέρει νέες αποτιμήσεις των ακινήτων από τις Τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος ο οποίος έχει αγοράσει ένα σπίτι με δάνειο ή έχει δώσει ως εγγύηση στην Τράπεζα κάποιο ακίνητο εντός Ωραιοκάστρου για να πάρει δάνειο για τη δουλειά του ή οποιοδήποτε λόγο, η αξία αυτού του ακινήτου θα επανεκτιμηθεί προς τα κάτω, με αποτέλεσμα να ζητηθεί από τις Τράπεζες μέρος του κεφαλαίου να επιστραφεί άμεσα, ή να δοθούν άλλα ακίνητα ως πρόσθετες εξασφαλίσεις (κυρίως εκτός Ωραιοκάστρου αν έχει) για να καλύψουν τη διαφορά της απομειωμένης αξίας. Έτσι θα έρθουν σε πολύ δύσκολη θέση χιλιάδες συμπολίτες μας (και ίσως χάσουν τις περιουσίες τους), που από τη μία στιγμή στην άλλη θα κληθούν να βρουν χρήματα να αποπληρώσουν ένα σπίτι που αγόρασαν πολύ ακριβότερα σε αξία πολύ μεγαλύτερη από αυτή που θα έχει διαμορφωθεί.
  3. Κάτω από τη γραμμή του ορεινού όγκου που είναι σχεδιασμένη η εγκατάσταση ανεμογεννητριών βρίσκεται οικιστική ζώνη που είτε βρίσκεται σε εξέλιξη επέκταση σχεδίου πόλης (περιοχή Παλαιοκάστρου - Νεοχωρούδας), είτε είναι σχεδιασμένη επέκταση τα επόμενα χρόνια και έχουν γίνει αρκετές κατοικίες (περιοχή Νεοχωρούδας – Πενταλόφου). Εξ’ αιτίας της οικονομικής κρίσης οι τιμές των ακινήτων έχουν καταρρεύσει με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες των υπό ένταξη αγροτεμαχίων στην περιοχή Παλαιοκάστρου – Νεοχωρούδας εύλογα να έχουν αιτηθεί τη μείωση των αντικειμενικών αξιών που προσδιορίζουν την εισφορά σε χρήμα από τις €150.000 που είχαν προσδιορισθεί πριν την κρίση, έτσι ώστε να ακολουθήσουν τις αγοραίες οι οποίες είναι περίπου στο 30% των αντικειμενικών. Με την ανάπτυξη των ανεμογεννητριών 300 μέτρα πάνω από αυτές τις εκτάσεις οι αγοραίες τιμές των ακινήτων θα μειωθούν ακόμη περισσότερο με αποτέλεσμα η εισφορά σε χρήμα που θα πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες να υπερβαίνει την πραγματική αξία των ακινήτων, δηλαδή θα προσπαθούν οι ιδιοκτήτες να χαρίσουν τα ακίνητα τους για να απαλλαγούν από τις οικονομικές υποχρεώσεις αλλά δε θα μπορούν να βρουν κανένα να τα πάρει!
  4. Αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει και τα ενοίκια, γιατί ενώ το κόστος απόκτησης των ακινήτων ήταν υψηλό και οι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες αξία θα παραμένουν υψηλές, η τρέχουσα αξία των ακινήτων θα κατρακυλά σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα και αντίστοιχα θα πέσουν και οι αξίες των ενοικίων και των μισθωμάτων. Το αποτέλεσμα θα είναι η οικονομική ασφυξία των ιδιοκτητών ακινήτων στο Ωραιόκαστρο με αποτέλεσμα την καταστροφή πολλών νοικοκυριών.
  5. Συνακόλουθα με αυτές τις δραματικές μειώσεις στην αξία των ακινήτων θα μειωθεί και η εμπορική και συναλλακτική κίνηση στα μαγαζιά του Ωραιοκάστρου. Τόσο τα μαγαζιά όσο και οι επιχειρήσεις μίας υποβαθμισμένης βιομηχανικής πλέον περιοχής θα ακολουθήσουν την καθοδική πορεία των τιμών των ακινήτων με αποτέλεσμα το Ωραιόκαστρο να χάσει το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς του.
  6. Οι μελετητικές εταιρίες που έχουν εξασφαλίσει άδειες εγκατάστασης ανεμογεννητριών ή έχουν δεσμεύσει περιοχές στο δάσος μας σπάνια υλοποιούν αυτά τα έργα. Σχεδόν πάντα πουλάνε αυτές τις άδειες σε επενδυτές που μπορούν να χρηματοδοτήσουν αυτά τα έργα. Λειτουργούν ως προπομποί (λαγοί) των επενδυτών αποσκοπώντας στο άμεσο κέρδος μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, αφήνοντας στη δική μας περίπτωση του περιαστικού δάσους και των αστικών οικισμών κύριας κατοικίας Ωραιοκάστρου, Νεοχωρούδας και Πενταλόφου ανεπανόρθωτες και μη αναστρέψιμες οικονομικές ζημιές πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε όλους τους δημότες και στην τοπική κοινωνία για πολλές γενιές.
  7. Αυτή τη στιγμή γίνεται ένας πολύ μεγάλος αγώνας από ομάδες πολιτών για την απομάκρυνση των πυλώνων υψηλής τάσης από το Ωραιόκαστρο που περνάν μέσα από τα σπίτια και επεκτείνονται στο δάσος. Με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών όχι μόνο θα παραμείνουν για να μεταφέρουν την παραγόμενη ενέργεια, αλλά υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν οι πυλώνες καταστρέφοντας και άλλα υφιστάμενα και προς ένταξη οικόπεδα μέσα στο Ωραιόκαστρο και επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο με ακτινοβολία τη διαβίωση των πολιτών.
  8. Τα μεγάλα έργα υποδομής για τη μεταφορά και την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών θα αλλοιώσουν τη μορφολογία και τη φυσιολογία του δάσους. Τόσο η μεταφορά θέλει διάνοιξη μεγάλων δασικών δρόμων για τη μετακίνηση των τεράστιων ιστίων, όσο και η θεμελίωση απαιτεί μεγάλες βάσεις με πέλματα και δεκάδες χιλιάδες κυβικά μπετόν. Η ίδια η λειτουργία τους θα επιφέρει ανεπανόρθωτες βλάβες στην πανίδα ενός κλειστού και απομονωμένου οικοσυστήματος που δεν επανατροφοδοτείται από άλλα οικοσυστήματα. Εάν σε αυτό προσθέσουμε και το γεγονός ότι είναι το μοναδικό δάσος στη δυτική Θεσσαλονίκη και πολύ πιο πλούσιο σε πανίδα και χλωρίδα από το Χορτιάτη και το Σέιχ Σου, αρκεί για να καταλάβουμε το μέγεθος της περιβαλλοντικής καταστροφής.
  9. Το δάσος μας είναι περιαστικό και γεμάτο ανθρώπινη παρουσία. Χιλιάδες συμπολίτες μας και όχι μόνο καθημερινά αθλούνται, περπατούν, παρατηρούν τη φύση και χαίρονται το φυσικό περιβάλλον μέσα στο δάσος και τον ορεινό όγκο μας του Δήμου μας. Με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών το δάσος μας μεταβάλλεται από δημόσια έκταση για αναψυχή και κοινή χρήση των πολιτών, σε βιομηχανική έκταση παραγωγής ενέργειας. Και αν αυτό μπορεί να είναι αποδεκτό σε απομακρυσμένα από πόλεις και οικισμούς δάση και ορεινούς όγκους, αυτό δεν είναι αποδεκτό για περιαστικά δάση σε περιοχές με ακτίνα λιγότερη των 10 χιλιομέτρων από αστικές περιοχές και πόλεις εκατομμυρίων κατοίκων όπως είναι η Θεσσαλονίκη που σφύζουν από την ανθρώπινη παρουσία και λειτουργούν ως ρεζέρβες για την πανίδα και τη χλωρίδα. ΄
  10. Ο ορεινός όγκος του Δήμου Ωραιοκάστρου είναι φτωχός σε αιολικό δυναμικό. Είναι απορίας άξιον γιατί οι συγκεκριμένες εταιρίες δεν επιχείρησαν να βγάλουν άδειες εγκατάστασης για το Σέιχ Σου ή το Χορτιάτη. Προφανώς εκεί οι δημοτικές αρχές έδειξαν αποφασιστικότητα και απέκλεισαν ακόμα και οποιαδήποτε σκέψη εγκατάστασης στους επίδοξους «επενδυτές», σε αντίθεση δυστυχώς με το Δήμο μας που τους υποδέχτηκαν είτε με την παρότρυνση τους, είτε με την ανοχή τους.

Ο Δήμος Ωραιοκάστρου είναι μία περιοχή που έχει οικιστική, αγροτική και κτηνοτροφική ανάπτυξη. Ο συνεκτικός κρίκος και η περιουσία μας είναι ο κοινός ορεινός όγκος και το δάσος μας. Η προηγούμενη και η νυν διοίκηση δε σεβάστηκαν όπως έπρεπε αυτή την περιουσία αφήνοντας την έρμαιο στον κάθε λογής «επενδυτή». Το αποτέλεσμα σήμερα είναι συνεπακόλουθα να κινδυνεύει να χαθεί η αξία της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών του Δήμου από την υποβάθμιση και την καταστροφή του ορεινού όγκου και του δάσους. Το Ωραιόκαστρο πριν από 5 χρόνια συγκρινόταν σε αξίες γης με το Πανόραμα και σε πολλές περιπτώσεις υπερτερούσε. Σήμερα αυτό είναι ένα όνειρο εξαιτίας της διαφορετικής φιλοσοφίας, του αναπτυξιακού προσανατολισμού και της αδυναμίας κατανόησης της αστικής οικιστικής ανάπτυξης του Ωραιοκάστρου από τον προηγούμενο και το νυν δήμαρχο. Για το λόγο αυτό, η κοινωνία έχοντας χάσει την εμπιστοσύνη για τις πραγματικές προθέσεις της διοίκησης πρέπει να αυτοοργανωθεί για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή. Εμείς ως παράταξη «Δύναμη Δημιουργίας – Νέα Πρόταση» καλούμε τους Δημότες και τους Φορείς που αγαπούν το Ωραιόκαστρο να συσπειρωθούμε και εθελοντικά ο καθένας από το μετερίζι του να προσφέρει στον κοινό αγώνα. Το επόμενο διάστημα θα πρέπει με ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση να δείξουμε ότι θα σταματήσουμε οποιαδήποτε σχέδια υποβάθμισης της ποιότητας ζωής και των περιουσιών μας. Είμαστε αποφασισμένοι να μη δώσουμε τον τόπο που μεγαλώσαμε βορά στα οποιαδήποτε φανερά και κρυφά συμφέροντα. Γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε και με τις επιτροπές αγώνα θα διεκδικήσουμε το καλύτερο για τον τόπο μας και το μέλλον των παιδιών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.