Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Σταματάει το αλώνισμα ελλείψει χρημάτων για πετρέλαιο, απλήρωτοι οι εργάτες μετά το κλείσιμο των τραπεζών

Πρωτόγνωρες καταστάσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αγρότες όλης της χώρας μετά την επιβολή του capital control και του κλεισίματος των τραπεζών. Οι οικονομικές αυτές εξελίξεις συνέβησαν σε μια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη το αλώνισμα σκληρού και μαλακού σιταριού αλλά και η συγκομιδή πολλών φρούτων έτσι τα πράγματα γίνονται δύσκολα αφού δεν είναι δυνατή η ανάληψη των απαραίτητων χρημάτων (δεδομένου του ορίου των 60 ευρώ) από τα ΑΤΜ για τον εφοδιασμό των αλωνιστικών μηχανών με καύσιμα ή την πληρωμή των εργατών. «Είμαι τυχερός που πρόλαβα να αλωνίσω», αναφέρει χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο, ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Βισσαλτίας Σερρών, κ. Παύλος Αραμπατζής. Ο ίδιος μας εξηγεί ότι προκειμένου να κινηθεί μια αλωνιστική μηχανή μεσαίου μεγέθους (300 λίτρα) χρειάζεται περίπου 500 ευρώ.

«Μόνο αν έχεις ρευστό στο σπίτι μπορείς να κινηθείς αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Μια μέρα μετά λοιπόν από την επιβολή των μέτρων το βασικό μας πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε να κινηθούμε. Πετρέλαιο υπάρχει, λεφτά δεν έχουμε. Επιπλέον πρόβλημα θα δημιουργηθεί και με τα εφόδια τις επόμενες ημέρες. Με τις εξελίξεις αυτές η αγορά πάγωσε και από ότι βλέπουμε οι τράπεζες μπορεί να καθυστερήσουν να ανοίξουν και μετά τις 7 Ιουλίου. Επίσης θέλουμε να πληρωθούμε τα στάρια που πουλήσαμε. Υπάρχει πιθανότητα να μας πληρώσει κανένας;»
Για προβλήματα με την έλλειψη μετρητών για την αγορά καυσίμων που είναι απαραίτητα για τις αγροτικές εργασίες κάνει λόγο στον ΑγροΤύπο, ο παραγωγός από τα Φάρσαλα, κ. Αχιλλέας Χλωρός.
Και δεν είναι μόνο το αλώνισμα. Σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν κερασοπαραγωγοί από την Πέλλα ο περιορισμός των αναλήψεων δημιουργεί ένα ακόμα πρακτικό πρόβλημα που δεν είναι άλλο από την αδυναμία πληρωμής των εργατών που εργάζονται στα κτήματα για την συγκομιδή κερασιών που επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη. Ειδικότερα, ο κ. Διονύσιος Μάρκου πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κερασοπαραγωγών «Βόρας» μας αναφέρει: «η συγκομιδή είναι στο φουλ της και τα άμεσα προβλήματα που δημιουργούνται με το κλείσιμο των τραπεζών είναι πολλά αφού πιαστήκαμε απροετοίμαστοι. Εφόσον μάλιστα θα μείνουν κλειστές μέχρι την Δευτέρα, 6 Ιουλίου, τα πράγματα θα είναι πολύ σοβαρότερα. Το πρώτο που αντιμετωπίζουν αυτή την στιγμή οι αγρότες είναι ότι δεν μπορούν να κάνουν ανάληψη χρημάτων προκειμένου να πληρώσουν τους εργάτες».
Και προσθέτει: «ανωμαλίες αναμένονται όμως και με το εμπόριο μιας και το κεράσι είναι εξαγώγιμο προϊόν και το λέω αυτό διότι σε τέτοιες καταστάσεις πολλοί είναι εκείνοι που προσπαθούν να επωφεληθούν».
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του ροδακινοπαραγωγού από την Ημαθία ο οποίος μας τονίζει: «τέτοιες καταστάσεις περιμένουν οι διάφοροι κατσαπλιάδες του εμπορίου για να δημιουργήσουν προβλήματα εις βάρος των παραγωγών». Συμπληρώνει επίσης ότι ο αγροτικός κόσμος είναι τρομοκρατημένος αφού μετά το κλείσιμο των τραπεζών δεν μπορεί να ικανοποιήσει απλές καθημερινές ανάγκες του. Δεν θα έχουμε λεφτά για καύσιμα, λεφτά για να πληρώσουμε τους εργάτες. Επίσης, δεν ξέρουμε πως θα μπορέσουν να συνεχιστούν ομαλά οι εξαγωγές με αυτό το κλίμα που υπάρχει».

«Οι ζημιές θα είναι μεγαλύτερες αν αποδεχτούμε την πρόταση των δανειστών»

Πιο αισιόδοξος για τις εξελίξεις δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Τάκης Πεβερέτος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ): Ο κλάδος σίγουρα επηρεάζεται από την έλλειψη μετρητών που απαιτούνται είτε για την αγορά ζωοτροφών είτε για οτιδήποτε άλλο πρακτικό θέμα αλλά πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να τα βολέψουμε. Ακόμα και σε περιπτώσεις που για παράδειγμα κάποιοι κτηνοτρόφοι έχουν στα χέρια τους επιταγές – δεν είναι πολλοί αυτοί - από το γάλα που έχουν πουλήσει, νομίζω από την επόμενη εβδομάδα δεν έχουν πρόβλημα να τις εξαργυρώσουν. Πιστεύω ότι σοβαρό πρόβλημα θα υπάρξει αν τελικά εφαρμοστεί η πρόταση που ζητούν οι θεσμοί.

Πανελλαδική σύσκεψη των Προέδρων των οργανώσεων μελών της ΠΑΣΕΓΕΣ

Πανελλαδική σύσκεψη των Προέδρων των οργανώσεων μελών της ΠΑΣΕΓΕΣ συγκαλεί για την Τετάρτη, 1 Ιουλίου, το πρωί ο Πρόεδρός της Τζανέτος Καραμίχας με θέμα τις καταιγιστικές οικονομικές εξελίξεις και το δημοψήφισμα.
Την ίδια μέρα το απόγευμα θα συνεδριάσει εκτάκτως το Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ για να εκτιμήσει την κατάσταση ώστε να θωρακιστούν κατά το δυνατόν οι οργανώσεις επιχειρήσεις του συνεταιριστικού κινήματος
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ αναφερόμενος στο δίλημμα του δημοψηφίσματος «Το ναι είναι μια δύσκολη πορεία ως προς την σταθερότητα, το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και το ευρώ. Το όχι στο δημοψήφισμα είναι μια πορεία σε αχαρτογράφητα νερά προς την καταστροφή και το αβέβαιο μέλλον της πατρίδας μας».
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.