Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Το τραίνο έφυγε νωρίς....(Ευτυχώς δεν το προλάβαμε!!!)

ΑΚΟΥΣΟΝ-ΑΚΟΥΣΟΝ, φημολογείται ότι θα γίνει "μελέτη" για την αντιμετώπιση του φαινομένου των αδέσποτων. Καλά ρε γατάκια, είστε τόσο αδίστακτοι? Σε εποχές οικονομικής στενότητας τι σκαρφίζεστε? Λαμογιές της δεκαετίας του 2000? ΕΛΕΟΣ. Ας ελπίσουμε ο «Θεός» να βάλει το χέρι του!!!



ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΕΧΕΙ ΑΥΤΑ ΠΑΘΑΙΝΕΙ!!!


Από την πολιτική και τα αξιώματα, υπόδικοι ή στο κελί της φυλακής. Υπουργοί, δήμαρχοι, αιρετοί και διορισμένοι, εμπλέκονται σε οικονομικά εγκλήματα και διώκονται σε βαθμό κακουργήματος από τις δικαστικές αρχές.
Μέσα στην οικονομική κρίση, αποκαλύφθηκαν ιστορίες αρπαχτής, κακοδιαχείρισης και φοροδιαφυγής, για τις οποίες αποδίδεται μερίδιο ευθύνης και σε γνωστά ονόματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης, με κομματικές ταυτότητες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Από τον Ακη στον Βασίλη και ούτω καθεξής...
Υποθέσεις με μίζες, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, απιστίες στην υπηρεσία, νόθευση εγγράφων, ψευδείς βεβαιώσεις και υπεξαιρέσεις -που προκάλεσαν ζημιά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο- βρίσκονται ενώπιον της Δικαιοσύνης, την τελευταία τετραετία. Τουλάχιστον τρεις υπουργοί προηγούμενων κυβερνήσεων, 11 πρώην και νυν δήμαρχοι σε 6 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, πρώην περιφερειάρχης της ίδιας γεωγραφικής περιοχής, πρώην νομάρχης Θεσσαλονίκης και άλλοι παράγοντες με θέσεις ευθύνης έγιναν κατηγορούμενοι, υπόδικοι ή κατάδικοι.
Το χορό έσυρε ο Ακης Τσοχατζόπουλος, που κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος, την άνοιξη του 2012, ενώ ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος έκλεψε την παράσταση, ένα χρόνο αργότερα, με την πρωτόδικη καταδίκη του σε ισόβια δεσμά. Ηταν οι δύο περιπτώσεις, εν μέσω οικονομικής κρίσης, που σηματοδότησαν την έναρξη της ποινικής αντιμετώπισης ανάλογων περιπτώσεων διαπλοκής, διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Με την κρίση εισαγγελέων και δικαστών, ακολούθησαν εγκλεισμοί σε σωφρονιστικά καταστήματα, ποινές φυλάκισης, κάθειρξη με αναστολή, ποινικές διώξεις, παραπομπές σε κακουργιοδικεία και ειδικό δικαστήριο κ.ά. Βέβαια, όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι τις οριστικές αποφάσεις των δικαστηρίων.
Τα παρακάτω καταλογίζουν οι δικαστικές αρχές στα εμπλεκόμενα πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής και της τοπικής αυτοδιοίκησης, που κατηγορούνται για οικονομικά εγκλήματα σε βαθμό κακουργήματος:
Οι υπουργοί
1. Απόστολος - Αθανάσιος Τσοχατζόπουλος: Ο επί 33 χρόνια βουλευτής (1974 έως το 2007), υπουργός, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που διετέλεσε αναπληρωτής πρωθυπουργός, κατά το διάστημα της ασθένειας του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, εκτίει ποινή στις Φυλακές Κορυδαλλού. Πριν από ένα χρόνο καταδικάστηκε πρωτόδικα σε ποινή κάθειρξης 20 ετών, χωρίς αναστολή, για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Τον περασμένο Απρίλιο, το Εφετείο μείωσε την ποινή που του είχε επιβληθεί σε πρώτο βαθμό για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες» από 8 σε 5,5 χρόνια κάθειρξη, αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου.
Ο Ακης Τσοχατζόπουλος απέκρυψε περιουσία συνολικά 19 εκατ. ελβετικών φράγκων και 1,7 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ, από το 1998 έως το 2002, χρήματα που αποτελούν προϊόν παθητικής δωροδοκίας σχετικά με τις συμβάσεις προμήθειας των οπλικών συστημάτων κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας που ο ίδιος και οι συνεργάτες του νομιμοποίησαν μέσω υπεράκτιων - off shore εταιρειών. Το 2011, η Βουλή των Ελλήνων αποφάσισε την άσκηση ποινικής δίωξη κατά του πρώην υπουργού ύστερα από την έρευνα κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο με τις δωροδοκίες της Siemens, ενώ λίγο νωρίτερα διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ.
2. Αναστάσιος Μαντέλης: Σε Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων παραπέμφθηκε ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Τάσος Μαντέλης, που κατηγορείται για νομιμοποίηση χρημάτων που έλαβε από τη γερμανική εταιρεία Siemens, ως δώρο για την υπογραφή της σύμβασης που αφορούσε την ψηφιοποίηση των κέντρων του ΟΤΕ , το 1997. Ο ίδιος αρνείται την κατηγορία. Στις αρχές του χρόνου, ο Αρειος Πάγος επικύρωσε την ποινή της τριετούς φυλάκισης, με τριετή αναστολή, που επέβαλε το Εφετείο Αθηνών στον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη, για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες», την περίοδο που είχε λάβει το ποσό των 450.000 μάρκων, σε δύο δόσεις το 1998 και 2000, ως χορηγία της Siemens. Βουλευτής Κεφαλληνίας του ΠΑΣΟΚ, από το 1981, και υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, μέχρι το 2000.
3. Γεώργιος Παπακωνσταντίνου: Ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου κινδυνεύει να βρεθεί ο εξωκοινοβουλευτικός Γεώργιος Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου, για την εξαφάνιση, από τη λίστα Λαγκάρντ, των ονομάτων συγγενών του, που μετακίνησαν καταθέσεις ύψους 1,2 εκατ. ευρώ σε ελβετική τράπεζα. Τον περασμένο Ιούλιο, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου πρότεινε την παραπομπή του σε δίκη για κακουργηματική απιστία και νόθευση εγγράφου, καθώς επίσης και την παραπομπή των τριών συγγενών για συνέργεια. Με βούλευμά του, το δικαστικό συμβούλιο του ανώτατου δικαστηρίου θα αποφασίσει για την παραπομπή ή την απαλλαγή των κατηγορουμένων. Ο Γεώργιος Παπακωνσταντίνου, το 2012, διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ.
Οι δήμαρχοι
1. Βασίλειος Παπαγεωργόπουλος, Δήμος Θεσσαλονίκης: Ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού, επί κυβερνήσεως Ν.Δ. και δήμαρχος Θεσσαλονίκης, επί τρεις συνεχόμενες τετραετίες, καταδικάστηκε τελεσίδικα για την υπεξαίρεση 17,9 εκατ. ευρώ από το ταμείο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το δευτεροβάθμιο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, τον περασμένο Ιούλιο, τον έκρινε ένοχο, κατά πλειοψηφία, επιβάλλοντας ποινή κάθειρξης 12 ετών. Εσπασε τα ισόβια δεσμά που επέβαλε το πρωτοβάθμιο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, τον Φεβρουάριο του 2013. Αναμένεται να υποβάλει αίτηση αναίρεσης στον Αρειο Πάγο για να ξαναδικαστεί από Πενταμελές Εφετείο καθώς επιμένει πως είναι αθώος.
Πρόσφατα παραπέμφθηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης να δικαστεί και για «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες», σε Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Τον ερχόμενο Νοέμβριο, ο Β. Παπαγεωργόπουλος, μαζί με στελέχη και υπαλλήλους του δήμου, θα δικαστεί σε Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και για το έλλειμμα 1,2 εκατ. ευρώ στον ειδικό λογαριασμό, της λεγόμενης παγίας προκαταβολής που προοριζόταν για την κάλυψη καθημερινών μικροεξόδων. Μετά την εμπλοκή του στο σκάνδαλο της υπεξαίρεσης διαγράφηκε από το κόμμα της Ν.Δ.
2. Ελευθέριος Βαλαβάνης, Δήμος Αποστόλου Παύλου Ημαθίας: Ο δεύτερος πρώην δήμαρχος που καταδικάστηκε και οδηγήθηκε στη φυλακή για υπόθεση υπεξαίρεσης 1,3 εκατ. ευρώ από το ταμείο του Δήμου Αποστόλου Παύλου Ημαθίας. Ο Ελευθέριος Βαλαβάνης προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Το πρωτοβάθμιο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης τού επέβαλε ποινή κάθειρξης 18 ετών, χωρίς αναστολή, τον περασμένο Ιούλιο. Στα υπεξαιρεθέντα χρηματικά ποσά, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται και η επιχορήγηση του ΟΠΑΠ που προοριζόταν για την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων στη μνήμη των 21 μαθητών από το Μακροχώρι Ημαθίας που χάθηκαν στο τροχαίο των Τεμπών, το 2003.
Τα έργα δεν έγιναν ποτέ. Επίσης εξαφανίστηκε η επιχορήγηση του υπουργείου Εσωτερικών προς τη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης και τα έσοδα των παιδικών σταθμών.
3. Θεόδωρος Παπαδόπουλος, Δήμος Πολίχνης: Κάθειρξη 8 ετών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης στον πρώην δήμαρχο Πολίχνης, τον περασμένο Οκτώβριο. Ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος κρίθηκε ένοχος για απιστία στην υπηρεσία, με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Η έφεσή του είχε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση της ποινής και αφέθηκε ελεύθερος. Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο κατηγορούμενος πρώην δήμαρχος Πολίχνης υπέγραψε εντάλματα πληρωμής υπέρ εργολάβου καταβάλλοντας, μέσα στο 2001, τα χρήματα για την εκτέλεση των εργασιών ανάπλασης διαφόρων αστικών δημοτικών περιοχών, ζημιώνοντας τον δήμο κατά 930.000 ευρώ.
4. Ευάγγελος Μπαλάσκας, Νομός Κιλκίς: Ποινή φυλάκισης δύο χρόνων, με τριετή αναστολή, επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης στον πρώην νομάρχη και δήμαρχο Κιλκίς, μέλος της Ν.Δ., για υπόθεση με πλαστά αναπηρικά πάσο που είχε εκδώσει η Νομαρχία Κιλκίς, προκαλώντας ζημιά 1 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο τότε νομάρχης Κιλκίς, τη διετία 2007-2008, βεβαίωσε ότι στο νομό υπήρχαν συνολικά 10.211 άτομα με αναπηρίες, ενώ ο πραγματικός αριθμός των δικαιούχων ήταν 2.218. Βεβαίωσε 7.993 παραπάνω αναπήρους, εισπράττοντας 1.089.046 ευρώ για λογαριασμό του ΚΤΕΛ. Τον Ιανουάριο 2013, το πρωτοβάθμιο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης τού επέβαλε ποινή φυλάκισης πέντε χρόνων.
5. Δημήτριος Τερζίδης, Δήμος Κιλκίς: Ο πρώην δήμαρχος Κιλκίς και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Δημήτριος Τερζίδης παραπέμπεται να δικαστεί σε Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την εμπλοκή του σε υπόθεση υπεξαίρεσης 900.000 ευρώ, από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), με την επωνυμία «Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Δήμου Κιλκίς», την πενταετία 2005-2010. Ανέθεσε την ταμειακή διαχείριση του Οργανισμού σε συγκατηγορουμένους του που διενήργησαν πληρωμές και εισπράξεις χωρίς παραστατικά και δεν απέδωσαν κρατήσεις υπέρ τρίτων (προμηθευτών, μισθωτών κ.λπ.), ενώ έβαλαν στην τσέπη ακόμη και τα τροφεία που πλήρωναν οι γονείς των παιδιών στους τέσσερις βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου, σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης.
6 έως 7. Χριστόδουλος Οικονομίδης, Θεοδόσης Μπακογλίδης, Δήμος Καλαμαριάς: Οι πρώην και νυν δήμαρχοι Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης και Θεοδόσης Μπακογλίδης, προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, κατηγορούνται για απευθείας αναθέσεις έργων. Μέσα στο καλοκαίρι, εις βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για απιστία, σε βαθμό κακουργήματος. Επίσης διώκονται στελέχη της διοίκησης, μέλη επιτροπών και υπάλληλοι τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, τη χρονική περίοδο 2005-2012, που διαχειρίστηκαν 21 έργα συνολικού προϋπολογισμού 14.144.533 ευρώ, με ζημιά ύψους 2, 5 εκατ. ευρώ για το Δήμο. Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι δαπανήθηκαν περισσότερα χρήματα και ανατέθηκαν έργα χωρίς διαγωνισμούς που ο Δήμος εκτελούσε με επιβάρυνση του επόμενου προϋπολογισμού, αναμένοντας τις επιχορηγήσεις του επόμενου έτους.
8 έως 11. Ζήσης Μητλιάγκας, Ιωάννης Μωυσίδης, Ιωάννης Βλάχος, Πέτρος Αγγελίδης, Δήμος Σερρών: Εις βάρος του σημερινού δημάρχου Σερρών Πέτρου Αγγελίδη και των τριών προκατόχων Ζήση Μητλιάγκα, Ιωάννη Μωυσίδη, Ιωάννη Βλάχου, προερχομένων από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., ασκήθηκε ποινική δίωξη για κακουργηματική απιστία, μέσα στην τρέχουσα χρονιά, σύμφωνα με δικαστικές πηγές. Κατηγορούνται μαζί με άλλους για την ανεκτέλεστη διαθήκη δωρητή ο οποίος, το 1965, άφησε την κυριότητα και επικαρπία της ακίνητης περιουσίας του στο Δήμο Σερρών, με τον όρο από το τίμημα της εκποίησης αυτής να κτισθεί ένα σχολείο, στην πόλη των Σερρών. Από την έρευνα προέκυψε ότι τα μισθώματα παρέμειναν αναξιοποίητα επί 40 χρόνια, ενώ δεν έχει ενημερωθεί κανένα βιβλίο ταμείου (λογιστικής παρακολούθησης), ούτε συντάχθηκαν απολογισμοί και ισολογισμοί, δεν βρέθηκαν αποδείξεις δαπανών ούτε παραστατικά κινήσεων λογαριασμών.
Ο νομάρχης
1. Παναγιώτης Ψωμιάδης, Νομός Θεσσαλονίκης: Ο δημοτικός σύμβουλος, βουλευτής της Ν.Δ. (1990-2000), νομάρχης Θεσσαλονίκης (2000-2010) και μετέπειτα αιρετός περιφερειάρχης της Κεντρικής Μακεδονίας, μέχρι την υποχρεωτική αργία από το αξίωμά του, το 2011. Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης πριν από ένα μήνα αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 20.000 ευρώ, χωρίς άλλο περιοριστικό όρο, μετά την απολογία του για κατατμήσεις και απευθείας αναθέσεις 456 έργων σε εργολάβους, τη χρονική περίοδο 2006-2010. Κατηγορείται για απιστία και ψευδή βεβαίωση κατ' εξακολούθηση που τέλεσε ως νομάρχης Θεσσαλονίκης, ενώ κατηγορούμενος για την ίδια υπόθεση είναι ο αδελφός του, στελέχη και υπάλληλοι της Νομαρχίας. Τον περασμένο Απρίλιο, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης παραιτήθηκε από μέλος της Νέας Δημοκρατίας.
Ο περιφερειάρχης
1. Γιώργος Τσιότρας, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Από τη Ν.Δ. τοποθετήθηκε στη θέση του γ. γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ο ακαδημαϊκός καθηγητής Γιώργος Τσιότρας. Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης παραπέμπεται να δικαστεί σε Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, μαζί μ' άλλους 16 συγκατηγορουμένους του. Ως μέλη γνωμοδοτικών επιτροπών, οι παραπάνω κρατικοί υπάλληλοι κατηγορούνται ότι εξαπάτησαν το ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα ότι ενέκριναν παράνομα τη μεταβίβαση μετοχών ανώνυμης εταιρείας που είχε ως αντικείμενο την παραγωγή χάλκινων αγωγών και η οποία επιχορηγήθηκε από το ελληνικό Δημόσιο με συνολικά 1,3 εκατ. ευρώ, με βάση τον αναπτυξιακό νόμο, χωρίς να λειτουργεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.