Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Διαλέξτε τα σωστά γυαλιά ηλίου με τη βοήθεια της «Κ»


gualia-hliou-thema-k
Της Χρύσας Κυριακού απο την "Karfitsa"

Κοκκάλινα, μεταλλικά, με πολύχρωμους φακούς, όπως και αν είναι τα γυαλιά ηλίου θεωρούνται must αξεσουάρ για το καλοκαίρι αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις και το χειμώνα, καθώς ο ήλιος στη χώρα μας δεν κάνει διακρίσεις στις εποχές. Η ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί αλλοιώσεις τόσο στο δέρμα της περιοχής των βλεφάρων, όσο και στο εσωτερικό των ματιών (ημέρες με ηλιοφάνεια, επισκέψεις σε βουνά για σκι και άλλα αθλήματα ή εκδρομές) και για το λόγο αυτά τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα για την προστασία των ματιών μας από την ηλιακή ακτινοβολία.
Όπως αναφέρουν οι οφθαλμίατροι, πολλοί καλοήθεις και κακοήθεις όγκοι των βλεφάρων σχετίζονται με την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στην περιοχή αυτή. Παθήσεις των ματιών, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, επηρεάζονται και επιταχύνονται από την ηλιακή ακτινοβολία. Ενήλικες και παιδιά πρέπει να προστατεύουμε τα μάτια μας με τα σωστά γυαλιά ηλίου, τα οποία πρέπει να φέρουν τη σήμανση CE, που σημαίνει ότι είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τις απαιτήσεις ασφαλείας των ευρωπαϊκών προτύπων.

Γυαλιά «του δρόμου»
Πριν υποκύψουμε στη φθηνή γοητεία των γυαλιών και πριν απλώσουμε το χέρι στις δελεαστικές μαϊμού αντιγραφές πανάκριβων μοντέλων, ας σκεφτούμε πόσο ανεκτίμητη είναι η υγεία των ματιών μας! Στις λαϊκές αγορές, σε πανηγύρια ακόμη και στο δρόμο οι καταναλωτές έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν γυαλιά ηλίου μικρής αξίας που πωλούνται από πλανόδιους πωλητές. Σε κάθε περίπτωση όμως, η αγορά τέτοιων προϊόντων, όπως αναφέρουν και οι ειδικοί, πρέπει να αποφεύγεται.
nikopoulos
Γιώργος Νικόπουλος
 Μιλώντας στην «Karfitsa» ο ιδιοκτήτης καταστήματος οπτικών, Γιώργος Νικόπουλος εξηγεί ότι τα γυαλιά που πωλούνται από πλανόδιους πωλητές είναι τις περισσότερες φορές αμφίβολης προέλευσης, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την ποιότητα κατασκευής τους ενώ δεν πληρούν κάποιες προδιαγραφές ασφαλείας. «Ο κίνδυνος στα γυαλιά ηλίου χαμηλής ποιότητας είναι μεγάλος, καθώς το άτομο που τα έχει αγοράσει και τα χρησιμοποιεί, πιστεύει ότι προστατεύεται από την επικίνδυνη ακτινοβολία κι έτσι εκτίθεται χωρίς καμία άλλη προστασία σε αυτή», τονίζει.
Τι προσέχουμε
Οι ειδικοί συστήνουν τα γυαλιά που επιλέγουμε να παρέχουν 99-100% προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB. Για αυτό αναζητήστε την ετικέτα με την ένδειξη UV 400 ή 100% UV protection. Επίσης, πρέπει να φέρουν τη σήμανση CE, που σημαίνει ότι είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας είναι οι φακοί μελανίνης, οι οποίοι περιέχουν συνθετική μελανίνη, ικανή να απορροφήσει όλη την γκάμα των βλαβερών ακτινών (μέχρι 600 nm). Τα γυαλιά αυτά είναι λίγο πιο ακριβά, αλλά είναι η απόλυτη προστασία για τα μάτια μας.
Εξίσου αποτελεσματικοί είναι και οι φακοί blue blockers, οι οποίοι απορροφούν τις ακτινοβολίες στο μπλε-ιώδες φως, δηλαδή περισσότερο από το φάσμα των υπεριωδών ακτίνων, και προστατεύουν καλύτερα από τα απλά απορροφητικά γυαλιά ηλίου. Οι πολωτικοί φακοί (polarized) απορροφούν πολύ καλά τις υπεριώδεις ακτίνες και προσφέρουν ξεκούραστη όραση. Εξουδετερώνουν την εκτυφλωτική αντανάκλαση του ήλιου, κυρίως τις απογευματινές ώρες, γι’ αυτό και επιλέγονται από όσους ασχολούνται με τα σπορ (χιόνι, θάλασσα) και από τους οδηγούς (αντανακλάσεις στην άσφαλτο).
Οι φακοί διαβαθμισμένης σκουρότητας (degrade lenses) είναι ιδανικοί για καθημερινή οδήγηση λόγω της σκουρότητας στο πάνω τμήμα τους, ενώ η πιο ανοιχτή απόχρωση στο κάτω τμήμα διευκολύνει την όραση μέσα στο αυτοκίνητο. Οι φακοί με εξωτερική επίστρωση καθρέφτη (mirror lenses) αντανακλούν μεγάλο μέρος της ακτινοβολίας αλλά, ταυτόχρονα, μειώνουν και τη φωτεινότητα. Χρειάζονται προσοχή αν, για παράδειγμα, οδηγώντας περνάμε από τούνελ, είναι όμως ενδεδειγμένοι για σπορ σε έντονη ηλιοφάνεια και σε επιφάνειες μεγάλης αντανάκλασης, όπως στα χιόνια. Οι φωτοχρωμικοί φακοί (photo-chromic lenses) αυξομειώνουν το βαθμό σκουρότητάς τους ανάλογα με την ένταση του ηλιακού φωτός και χρησιμοποιούνται κυρίως από τους χρήστες διορθωτικών γυαλιών οράσεως, αφού συνδυάζουν τις οπτικές ανάγκες με την προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.