Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Ε.Σ.ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ "δεν πληρώνω - δεν παίρνω απόδειξη"




 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ "δεν πληρώνω - δεν παίρνω απόδειξη"

«Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΛΑΒΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ (ΑΠΟΔΕΙΞΗ ή ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ)» και στα αγγλικά «CONSUMER IS NOT OBLIGED TO PAY IF THE NOTICE OF PAYMENT HAS NOT BEEN RECEIVED (RECEIPT-INVOICE)».

Την πινακίδα αυτή υποχρεούνται, από τις 12 Ιανουαρίου 2012, να αναρτήσουν όλοι οι καταστηματάρχες πλησίον του ταμείου, διότι σε αντίθετη περίπτωση προβλέπεται επιβολή διοικητικού προστίμου χιλίων ευρώ (1000€).

Μια ρύθμιση που, κατά το Υπουργείο,  έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, στην πράξη, όμως, πρόκειται να δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα απ' αυτά που αναμένεται ότι θα λύσει, αφού καθίσταται  επικίνδυνη, όχι μόνον για τον επιχειρηματία, αλλά και για τον ίδιο τον καταναλωτή.
Εάν ο καταστηματάρχης αρνηθεί να εκδώσει απόδειξη, ο καταναλωτής μπορεί να καταγγείλει το γεγονός και να αρνηθεί την αγορά, να αφήσει τα προϊόντα και να αποχωρήσει. Όχι όμως να τα πάρει και να φύγει χωρίς να πληρώσει, καθώς η κίνηση αυτή δηλώνει κλοπή.

Αναρωτήθηκαν άραγε οι αρμόδιοι που αποφάσισαν την εφαρμογή αυτού του μέτρου το οποίο προτρέπει σε αυτοδικία, πώς διασφαλίζεται η επιχείρηση ότι δεν θα  εκμεταλλευθούν επιτήδειοι τη ρύθμιση αυτή και ότι δεν θα υπάρξουν αντιδικίες και εμπλοκές σε παρεξηγήσεις και πιθανά έκτροπα?
  
Θέση μας είναι ότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που είναι παράνομη πράξη, δεν λύνεται με τη νομιμοποίηση μίας άλλης παράνομης πράξης, της αυτοδικίας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες συλλήβδην συκοφαντούνται, εκδίδουν τα προβλεπόμενα παραστατικά αγορών στους πελάτες τους. Το Κράτος, καλό θα ήταν, να αναζητήσει τη φοροδιαφυγή κυρίως στο παρεμπόριο και να μη προχωρά σε ακραία και καταχρηστικά μέτρα, τα οποία μόνον προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν στην ομαλή λειτουργία της πολύπαθης αγοράς.

Προσοχή προς όλους μας!!! Η αυτοδικία δεν ελέγχεται….



ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ                                        8/1/2013
ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΟΡΙΧΟΒΟΥ 1, 54625 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ.2310548876, 2310547887,  FAX: 2310538263, e-mail: empsylth@otenet.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.